Overmatige consumptie van suiker verhoogt het dopamineniveau op bijna dezelfde manier als drugs zoals cocaïne en morfine. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Queensland University of Technology (QUT) in Australië. Mensen die verslaafd zijn aan suiker moeten volgens de onderzoekers op dezelfde manier worden behandeld als andere drugsverslaafden. Uit de studie blijkt dat suikerconsumptie op de lange termijn leidt tot een lager dopamineniveau. Dat betekent dat mensen steeds meer suiker moeten consumeren om hetzelfde niveau te bereiken en depressie te voorkomen. De wetenschappers kwamen daarnaast tot de ontdekking dat chronische blootstelling aan sucrose kan leiden tot eetstoornissen en het gedrag van individuen kan veranderen.
Stemming en motivatie
“We hebben ontdekt dat dieren die veel suiker consumeren niet alleen het risico lopen aan te komen, maar vanaf het moment dat ze volwassen worden ook te maken kunnen krijgen met neurologische en psychische effecten die de stemming en motivatie beïnvloeden,” aldus neurowetenschapper professor Selena Bartlett van de Queensland University of Technology. Ze voegde toe dat middelen die worden gebruikt bij nicotineverslaving ook kunnen helpen om suikerverslaving te behandelen. “Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 1,9 miljard mensen te zwaar zijn en 600 miljoen obees,” voegde ze toe.
Kunstmatige zoetstoffen
De studie, die is gepubliceerd in PLOS ONE, keek ook naar het effect van kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine. Die blijken in het brein nagenoeg dezelfde effecten te hebben als gewone suiker. Vorig jaar publiceerde dr. James DiNicolantonio een onderzoek over de gevaren van suiker en de overeenkomsten tussen suiker en cocaïne. “Als je ratten verslaafd maakt aan cocaïne en daarna suiker introduceert, stappen ze bijna allemaal over op suiker,” zei hij.